Fiskar

Det finns tre vanliga metoder för att göra fisktroféer, Tellberg Taxidermy erbjuder alla montering av fisk så finns det tre vanliga varianter Skinmontage, avgjutning och målning av sk. Blanks.
Tellberg Taxidermy erbjuder alla typer av fiskmontage oavsett storlek och art.

Vad DU kan göra:

Oavsätt vilken typ av montage du vill göra på din fisk så är det viktigt att du tar så bra och färgmässigt korrekta bilder som möjligt på fisken så snart efter fångsten som möjligt. Fiskar förlorar en del av sin färg efter döden och den mest korrekta färgen får du om du har möjlighet att ta kort på fisken när den fortfarande lever. Om du ska släppa i fisken igen så behöver du också ta flera mått på den för att konservatorn ska kunna hitta en så passande Blank-kopia som möjligt. 

Vill du lämna in hela fisken till konservatorn för skinnmontering eller avgjutning så är det bara längden du behöver mäta, eftersom priset är beroende av fiskens längd.

 Kom ihåg att det är viktigt att du tar bra bilder på fisken, oavsätt vilken typ av montage du vill ha!


Skinnmontage

Skinnmontering av fisk är metoden som mest liknar det vanliga sättet att montera djur, dvs konservatorn tar flera mått på fisken som sedan flås. Med anledning av de behandlingar som skinnet behöver genomgå för att konserveras så går skinnmontage bara att utföra med tillfredsställande resultat på fiskar som har ett någorlunda slitstarkt skinn och inte är särskilt benägna att tappa fjäll. Fiskar som passar bra till skinnmontage är tex laxfiskar, Gös, Gädda och Abborre.

Skinnet bereds och fästs därefter på en mannekäng som konservatorn tillverkar med hjälp av måtten som tagits tidigare. Som sista steg så lägger konservatorn på ett tunnt lager färg för att ge tillbaka lyster och liv. Vid skinnmontage så behåller fisken sitt naturliga mönster och även viss färg vilket gör att fisken ofta behåller en naturtrogen lyster som kan vara svårare att skapa med de andra monteringsmetoderna.

Avgjutning

Vissa fiskar passar sämre för skinnmontage pga att de lätt tappar fjäll eller av någon annan anledning har ett skinn som inte klarar garvning och/eller torkningprocessen på ett sätt som ger ett bra resultat. Dessa fiskar går med fördel att gjuta av. På så sätt skapar konservatorn en kopia av din fisk som sedan målas efter dina referensbilder för att få en så exakt kopia av originalet som möjligt.

Blanks

Målninga av s.k. Blanks är ett sätt för catch and release-fiskaren att få ett montage av sin fångst utan att behöva avliva fisken i fråga, den kan istället släppas tillbaka och leva vidare .
Det kräver att du tar flera bra bilder, vikt och mått på fisken i fråga. Konservatorn beställer sedan specialanpassad omålad fiskreplika som matchar just din fisk, vartefter den målas med dina referensbilder som utgångspunkt för att få en så exakt kopia av din fisk som möjligt.