Större däggdjur

Däggdjur brukar delas in i större däggdjur och mindre däggdjur, i princip klassas alla däggdjur som är större än en räv som större däggdjur.
Några exempel på större däggdjur är alla våra inhemska arter av klövvilt, lodjur, björn osv.

Vad DU kan göra:

Få har plats att förvara ett större däggdjur helt i frysen, således behöver de flås innan de lämnas in hos konservatorn. Hur du ska flå är beroende på om du vill ha ett helmontage eller ett bogmontage, vilket beskrivs nedan i respektive kategorier. Som regel gäller alltid: Så FÅ och RAKA snitt som möjligt och hellre för mycket skinn än för lite. Efter att du har flått av skinnet är det viktigt att du fryser in det så fort som möjligt, alternativt lämnar det till en konservator DIREKT. Rulla aldrig in huvudet i resten av pälsen, pälsen isolerar mot kyla vilket innebär att det kommer ta längre tid innan huvudet fryser ordentligt, detta kan i värsta fall leda till att skinnet får surskador runt nos och ögon.


Bogmontage

Det vanligaste montaget för ett större däggdjur är ett sk.bogmontage. Bogmontage är ofta det första man ser framför sig när man föreställer sig en typisk jakttrofé.

Vill du ha ett bogmontage är det viktigt att du flår ditt djur på rätt sätt så att du får med tillräckligt med skinn och undviker att skada skinnet på ställen som kommer att synas. 

Skär aldrig upp halsen på ett djur som ska monteras. Jag brukar säga att ALLT går att laga. Men frågan om du har lust att betala för den extratiden det tar för mig att trolla bort ditt misstag.

För att ge ditt bogmontage de bästa förutsättningarna, följ instruktionerna på bilden Flåschema: Bogmontage.

Helmontage

Inget är så maffigt och iögonfallande som ett helmonterat stort däggdjur. Stora däggdjur kräver en hel del plats och helmontage är därför inte lika efterfrågat som det populära och mer behändiga bogmontaget.

Vanliga stora däggdjur som brukar helmonteras är lodjur, björn och varg.

Rådjur är förhållandevis små och gör sig väldigt bra som helmontage för den som vill ha den maffiga känslan av att ett vilt djur har vandrat in i bostaden, men ändå inte är villig att låta sagda djur ta halva vardagsrummet i anspråk.

Vill du ha ett helmontage är det viktigt att du flår ditt djur på rätt sätt för att undvika att skada skinnet på ställen som är svåra att dölja. 

För att ge ditt helmontage de bästa förutsättningarna, följ instruktionerna i bilden  Flåschema: Helmontage, Större däggdjur