Mindre däggdjur

Däggdjur brukar delas in i mindre däggdjur och större däggdjur. I princip klassas alla däggdjur som är mindre än en räv som mindre däggdjur. Även bävrar brukar klassas som mindre däggdjur trots att en fullvuxen bäver väger långt mer än en räv.
Exempel på mindre däggdjur är rävar, bävrar, mårdar och ekorrar osv.

Vad DU kan göra:

Oavsett vilken typ av montage du vill ha av ditt mindre däggdjur så fryser du in det helt och lämnar in det i sin helhet till konservatorn.

Vi föredrar att flå så mycket som möjligt själva så att skinnet inte skadas i onödan. Till skillnad från större däggdjur så brukar mindre däggdjur få plats hela i de flesta frysar utan att behöva flås först.

Frys in ditt mindre däggdjur så fort som möjligt eller lämna in det direkt till konservatorn.


Helmontage

Helmontage är det vanligaste alternativet för ett mindre däggdjur. Det finns många alternativ för hur du kan få ditt mindre däggdjur monterat, vissa föredrar att visa upp sitt djur i en actionfylld rörelse medans andra kanske tilltalas mer av att djuret sitter eller ligger ner.  Du kan även välja om du vill att ditt montage ska gå att hänga upp på väggen eller kunna stå på en hylla. 

Bogmontage

Ett mer ovanligt men väldigt snyggt alternativ är bogmontage, exempel på mindre däggdjur som fungerar bra till bogmontage är rävar, harar och grävlingar. Men det går självklart att göra bogmontage på alla mindre däggdjur, det är bara fantasin som sätter gränser. Kanske din stolta kattunge har gjort sig förtjänt av få ha ett bogmontage av sin första skogsmus på väggen ovanför sin favoritsovplats?

Ett populärt alternativ om du önskar rida ännu lite längre på fantasin är ett jackalope-montage. Det är en harbog kombinerad med rådjurshorn. Detta går att läsa mer om inom kategorin Sagodjur.

Kombinerade montage

Har du flera djur som du vill lämna in så kan du få dem monterade tillsammans i ett kombinerat montage. När man kombinerar flera djur i ett montage så är det möjligt att skapa en scen med extra dynamik och rörelse, det går att porträttera djuren i par, i strid mot en artfrände eller en actionfylld flykt/jaktsituation med mera.

Exempel på kombinerade montage kan vara en räv med en fasan i munnen, en mård som jagar en ekorre eller en tjädertupp tillsammans med en tjäderhöna.