Frågor och svar

Hos Tellberg Taxidermy kan leveranstiden variera mellan ca 3 månader och upp till ett år.


När du lämnar in/beställer ett arbete hos Tellberg Taxidermy så får du ett kvitto med ett IDnummer kopplat till din beställning och skrivs automatiskt in i den aktuella turordningen.
Du kommer att bli kontaktad så fort ditt arbete har lagts in i den kommande arbetsplaneringen för ett mer exakt leveransdatum samt för att stämma av eventuella önskemål innan arbetet påbörjas.

Arbetsplaneringen sker löpande och utgår i huvudsak från turordning men anpassas även efter eventuella redan inplanerade arbeten med liknande moment. Andra faktorer som spelar in är bl.a högsäsong/lågsäsong, tillgång till/beställning/tillverkning av nödvändigt material, samt garvningstid

Tellberg Taxidermy tar inte ut någon handpenning eller förskottsbetalning vid inlämning/beställning utan du betalar hela summan när arbetet är färdigställt.
När du har blivit informerad om att ditt montage är färdigt för upphämtning så kan du välja att betala på plats via swish eller via faktura.
Har du inte möjlighet att hämta upp ditt montage inom en vecka efter att det är färdigställt så skickas fakturan ut till dig via mail. 

Monterade djur är gjorda för att hålla länge och det är inte ovanligt att välgjorda exemplar går i arv i generationer. För att ge ditt montage de bästa förutsättningarna för att hålla så pass länge så finns det ett par saker du bör tänka på.

 

Placering:
Ditt montage bör placeras inomhus, i ett rum där fuktigheten och temperaturen inte fluktuerar allt för mycket. Skinn är ett biologiskt material som lätt påverkas av omgivningens temperatur och luftfuktighet. För att undvika onödigt slitage bör du alltså placera ditt montage i ett rum med så stabila förhållanden som möjligt.
Undvik också så gott det går att placera ditt montage i direkt solljus då det kommer leda till att päls/fjädrar bleknar och förlorar lystern efter några år.

 

Rengöring:
Saker du kan göra själv för att hålla efter och fräscha upp dina montage är att försiktigt blåsa av damm och smuts med trycklyft.
Börja med att blåsa tryckluften mot ditt montage från ett längre avstånd så att du får en uppfattning om hur stark luftstrålen är och minska därefter avståndet successivt.
Att dammsuga montage är inte rekomenderat då det kan förstöra mer än vad det hjälper.
På montage av pälsdjur som inte är allt för ömtåliga går det bra att blåsa såväl med som mothårs, men när det kommer till montage av fåglar så är det viktigt att blåsa i fjädrarnas riktning. Att blåsa MOT fjädrarnas riktning kan lägga dem i oårdning.
Sköra, små eller riktigt gamla montage kan försiktigt torkas av med en lätt fuktad(aldrig genomblöt) bumullstuss.

Dammiga ögon kan torkas av med en bomullstops som du har doppat i vatten med väldigt lite diskmedel i.

 

Förebygg skadedjursangrepp:
Se till att då och då ta en närmare titt på ditt/dina montage för att hålla efter damm och smuts samt upptäcka eventuella skadedjursangrepp. Monterade djur är preparerade för att i största möjliga mån avvisa skadedjur och insekter men tyvärr finns det inget hundraprocentigt skydd.
Pälsängrar och malar finns naturligt i vår utomhusmiljö och kan i otursfall ta sig in i våra bostäder och angripa organiska material.
Det bästa sättet att undvika angrepp är att hålla ditt montage och platsen där du förvarar det på förhållandevis ren och dammfri.
Riktigt gamla montage kan ofta visa tecken på att någon gång ha varit angripna av skadedjur, i värsta fall kan de vara utsatta för ett pågående angrepp. Var extra uppmärksam om du planerar att förvara ditt nya montage i närheten av/samma lokal som äldre montage eftersom ohyra lätt kan sprida sig.

Läs mer om skadedjursangrepp under rubriken "Hur blir jag av med skadedjur?"

Pälsängrar och malar finns naturligt i vår utomhusmiljö och kan i otursfall ta sig in i våra bostäder och angripa organiska material.
Det bästa sättet att undvika angrepp är att hålla ditt montage och platsen där du förvarar det på förhållandevis ren och dammfri. 

Riktigt gamla montage kan ofta visa tecken på att någon gång ha varit angripna av skadedjur, i värsta fall kan de vara utsatta för ett pågående angrepp. Var extra uppmärksam om du förvarar väldigt gamla montage i närheten av/samma lokal som andra montage eftersom ohyra lätt kan sprida sig.

Hittar du skräp och smulor under/nedanför ditt montage så har det med största sannolikhet blivit angripet av ohyra. Har angreppet gått långt börjar fjädrar/päls att lossna och det uppstår små hål och kala fläckar.
Det man kan göra för att stoppa ett pågående angrepp är att försöka bryta skadedjurens livscykel genom att frysa ner hela montaget i flera dygn för att sedan ta upp det i rumstemperatur i några dygn igen, vartefter man gör om hela processen. Ta ut montaget utomhus och blås det rent med tryckluft. Håll noga koll på ditt montage och upprepa behandlingen om du ser tecken på att något skadedjur har överlevt.
Detta kan vara enkelt gjort med ett mindre montage men uppenbart svårt med ett större djur. Misstänker du att ditt montage av större modell har blivit angripet av skadedjur eller om ditt montage har hunnit få stora skador så bör du kontakta din konservator. 

Ja, vi utför hornmontage av alla hornbärande djur samt rengör och bleker skallar. Ring eller maila för aktuella priser.

Alla hornmontage levereras monterade på sköld, färdiga att hängas upp på väggen. Beroende på utbudet hos våra leverantörer är det för vissa typer av hornmontage möjligt att ha önskemål kring färg och form på skölden, du kommer få information om vad du har för eventuella valmöjligheter när du lämnar in dina horn.

VIKTIGT
När du sparar en skalle som du vill lämna in för hornmontage/rengjöring och blekning är det viktigt att du fryser in den direkt/alternativt lämnar in den hos konservatorn så snart som möjligt. 
Skallar som får ligga och ruttna riskerar att missfärgas samt är extra besvärliga för konservatorn att rengöra. 
Tellberg Taxidermy tar en extra avgift för montering av horn/rengjöring av skallar som inte är färska.

Ja. Du kan lämna in skinn och pälsar för beredning hos Tellberg Taxidermy. Vi har ett samarbete med en av sveriges väldigt få yrkesutbildade garvare som är specialiserad på sk. prydnadsskinn.

 

I hemsidans vänsterspalt, under kategorin Tjänster hittar du fliken Större däggdjur, där kan du hitta mer information om vad du bör tänka på om du vill lämna in ett större däggdjur(alla djur som är större än en räv) för montering. Där finns både ett flåschema för bogmontage samt även ett flåschema för helmontage av större däggdjur.
Observera att Mindre däggdjur(till dem räknas rävar, bävrar och alla djur som är mindre än dessa) INTE bör flås eller "tas ur" innan de lämnas in till konservatorn, de ska lämnas in hela.

 

 

Du ska framför allt aldrig salta OCH frysa ett skinn.
Att salta och att frysa skinn är två olika metoder för att hindra ett skinn från att börja ruttna, problemet är att metoderna motverkar varandra. Ett saltat skinn går inte att frysa ordentligt. Eftersom infrysing är det bästa sättet att bevara ett skinn innan det lämnas in till konservator så har du lagt krokben för dig själv och konservatorn om du använder båda metoderna samtidigt. Enstaka undantag finns, rådgör därför ALLTID med din konservator innan du börjar salta ett skinn.

VIKTIGT
Har du tillgång till någon form av frys så använd alltid den i första hand.
Behöver du åka långt och inte har möjlighet att frysa skinnet först så kan salt vara ett alternativ, men rådgör med din konservator först.

Som Zoologisk konservator så säljer jag i första hand en tjänst, vilket innebär att det är du som kund som förväntas lämna in ett djur som jag sedan monterar åt dig på det sätter du önskar.

Huvuddelen av kunderna är således jägare. 

Om du önskar ett specifikt djur som du själv inte har tillgång till så kan du anmäla ditt intresse och bli registrerad i vår väntelista. Du blir kontaktad när vi har lyckats komma över ett exemplar av det djuret. När det kommer till vanligt förekommande djurarter så kan konservatorn i bästa fall redan ha ett exemplar i sitt privata lager som du kan få köpa.

Bytesdjur till mindre rovdjur så som småfåglar, ekorrar och möss kan tillhandahållas av Tellberg Taxidermy och brukar ofta finnas i lager för just sådanna förfrågningar.

I mån av tillgång kan även andra djurarter kan finnas tillgängliga, hör gärna av dig och berätta om din drömkombination så ser jag vad jag kan göra.